Kapittel 7. Hvilke kilder til CO2 er relevant fremover?

7. Hvilke kilder til CO2 er relevant fremover?

CO2 kan produseres av fossile kilder (hydrokarboner eller karbonholdige mineraler), fra biomasse, eller fra luft / atmosfæren. Det kan være ulike syn med hensyn til hvilken CO2-kilde som bør benyttes i CCU-sammenheng. Nedenfor gir vi noen betraktninger gitt fra ulike ståsteder. Poenget med dette avsnittet er å tydeliggjøre at begrunnelsen en kan ha for å støtte CCU påvirker hvilken kilde til CO2 som ansees relevant.

I et naturvitenskapelig perspektiv, vil utslipp av CO2 ha samme effekt på klima uavhengig av om den kommer fra en fossil / geologisk kilde, fra biomasse eller om CO2 er fanget fra atmosfæren for så å slippes ut igjen. En aktivitet som slipper ut fossil CO2, men som kompenserer utslippet med negative utslipp (f.eks. DACCS) vil derfor kunne forstås som klimanøytral.

I et geologisk perspektiv med fokus på de korte og lange karbonkretsløpene, vil det være verre å slippe ut fossil CO2 hvor kretsløpet regnes i millioner av år – vs å slippe ut CO2 fra forbrenning av biomasse hvor kretsløpet er på måneder eller tiår. Problemet oppstår når det slippes ut fossil CO2 i et tempo som er raskere enn det biologiske systemet klarer å fange opp, og at konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren dermed øker.

I et regulatorisk perspektiv kan det være stor forskjell med hensyn til hvor CO2 kommer fra[6]. I Europa er CO2 håndtert under ulike regimer (ETS, ikke-ETS og LULUCF) som innebærer ulikheter med hensyn til hvilke aktører i verdikjeden som blir eksponert for en CO2-pris, og ulik pris på utslippene. For eksempel vil karbonnegative utslipp ved hjelp av DACCS være regulert og priset forskjellig fra utslippsreduksjoner hvor CO2 fanges og lagres fra fossile kilder innenfor kvotesystemet, selv om klimaeffekten kan være lik.

I et økonomisk perspektiv vil det være best å begynne med de CO2 kildene som har lavest tiltakskostnad. Avgass med høyt CO2-innhold gir lavere fangstkostnad enn avgass med lav CO2 konsentrasjon, under ellers like forhold og forutsetninger.. Avgass med høy CO2-konsentrasjon kommer typisk fra prosessgass – som produksjon av bioetanol eller hydrogen fra naturgass.

Hvis fokuset er utvikling av teknologier eller løsninger for CCU, vil alle typer CO2 være aktuelle. Den CO2 som er tilgjengelig og rimelig vil bli valgt, med mindre en vil studere spesifikke hele CCU-kjeder. Når teknologien en gang i fremtiden tas i bruk, kan en uansett anvende den CO2 som da er aktuell.

I et omdømmeperspektiv kan ulike bedrifter ha svært ulike vurderinger med hensyn til hvilke CO2-kilder som ansees mest attraktivt for bruk. Når f.eks. private selskaper har annonsert at de velger å benytte seg av DACCS for å realisere egne klimamål, kan det være basert på en intern rasjonalitet som passer deres strategi, men trenger ikke å være optimalt for samfunnet totalt sett.

Valg av løsning for å dekke behovet vil ikke nødvendigvis alltid bli bestemt ut fra en økonomisk rasjonalitet. F.eks. er det sannsynlig at CCU-sporet med bruk av fornybar energi og CO2 fra atmosfæren kan oppfattes mer bærekraftig enn fortsatt bruk av fossil energi i kombinasjon med DACCS, som kan oppfattes som «grønnvasking».

Disse ulike perspektivene er ikke alltid forenelige, og valgt kilde til CO2 vil avhenge av hva en ønsker å oppnå, hvilket tidsperspektiv en legger til grunn, og hvilke forutsetninger en gjør om fremtiden. EU har valgt å satse på egenproduksjon av fornybar energi og bruke elektrolyse og CO2 fra bio­masse eller DAC til å produsere syntetiske brensler, blant annet for å bli mindre avhengig av importert fossil energi. Norge har andre naturgitte forutsetninger enn de fleste land i EU, og kan derfor ha behov for andre strategier for CCU enn EU, selv om Norge er bundet av de samme regelverkene.