4. Industriell bruk av CO2 i dag
CO2 har vært produsert, transportert og forbrukt som en industriell råvare, på lik linje med andre råvarer, i over 100 år. Ifølge IEA brukes om lag 250 mill. tonn CO2 i dag[3] i ulike industrielle prosesser, hvorav ca. 40 mill. tonn i Europa. De to største anvendelsene av CO2 på verdensbasis er til produksjon av urea (for blant annet kunstgjødsel) og til økt oljeutvinning (EOR). Øvrig bruk av CO2 spenner over en rekke industrielle formål[4] som til behandling av mat, tilsetning i drikkevarer, til drivhus, i kjemiske prosesser, i brannslukningssystemer osv. Det meste av karbonet som benyttes i industrielle sammenhenger i dag slippes ut til atmosfæren ved bruk, men oppholdstiden i produktet, i hvilken form karbonet har til slutt etc, er likevel avgjørende for å vurdere klimaeffekten av CCU-løsningen. CO2 brukt til EOR vil innebære langtidslagring av CO2, gitt at feltene drives og stenges ned på forsvarlig måte[5].
Hver enkelt anvendelse av CO2 stiller spesifikke krav til den CO2 som benyttes. Noen anvendelser krever trykksatt CO2 med krav til renhet, mens i andre sammenhenger kan en benytte CO2-rik røykgass direkte (som i drivhus) uten separasjon og flytendegjøring. Ulike kvalitetskrav har betydning for kostnadene for produksjon og transport av CO2.
Produksjon av CO2 i industriell skala skjer i dag på flere måter som for eksempel:
- CO2 hentes fra geologiske formasjoner som naturlig inneholder mer eller mindre ren CO2 og med formål om bruk til økt oljeutvinning (EOR – spesielt brukt i USA).
- Utskilling av CO2 som et biprodukt etter produksjon av naturgass fra et CO2-holdig gassfelt (som fra Sleipner).
- Fangst av fossil CO2 som et biprodukt (fra en avgass) etter en industriell prosess (etter forbrenning eller omdanning) av fossil energi (gasskraftverk, hydrogenproduksjon etc) eller en prosessgass etter behandling av et karbonrikt geologisk materiale (som sementproduksjon), eventuelt at en brenner fossil energi med formål om å produsere CO2 for bruk (som ved forbrenning av naturgass for å få CO2 til drivhus).
- Som 3), men hvor kilden er et biogent materiale (som ved ADMs prosjekt i Illinois, USA)
CO2 til bruk i ulike løsninger omsettes i et marked og transporteres på egnet måte. Produsenter av urea kan være mer enn selvforsynt med CO2 til sin urea-produksjon, der naturgass benyttes som innsatsfaktor i produksjonsprosessen. Et overskudd av CO2 fra prosessen kan derfor omsettes i et kommersielt marked for CO2 til andre formål.
Prisingen av CO2 i store volumer har til nå vært bestemt i forhandlinger hvor produksjonskostnader, kvalitetskrav, og behandling / transport har vært viktige elementer. Fremover vil prisingen av fysisk CO2 i større grad påvirkes av kvotemarkedet og markeder for frivillige klimakreditter, samt at tilbudet av CO2 kan falle etter hvert som økonomien bytter fra fossile til utslippsfrie energikilder. Dette vil gjøre CO2 brukt til formål med ingen eller begrenset klimaeffekt dyrere. Dette kan illustreres ved å se på et CO2-lager som en «kunde» som kjøper konsentrert CO2, og hvor inntekten for selger ved «salg til et lager» er lik kvoteprisen. Med økende kvotepris møter andre mulige kjøpere av CO2 derfor tøffere konkurranse, noe som over tid vil føre til at de vil se etter alternativer til CO2. Dette gjelder spesielt i en situasjon med en global, uniform pris på CO2 uavhengig opprinnelsen av CO2.