2. Introduksjon til virksomheten og hovedtall
Gassnova SF ble etablert som statsforetak i 2007 med foretaksmøtet som virksomhetens øverste myndighet. TCM Assets AS ble etablert som et heleid datterselskap av Gassnova SF i 2017. TCM Assets AS eier og leier ut testanleggene på Mongstad. Gassnova SF hører inn under Energidepartementet.
Foretaket er lokalisert i Porsgrunn. Gassnova skal ivareta statens interesser knyttet til fangst, transport og geologisk lagring av CO2. Et hovedmål for foretakets arbeid er å fremme teknologiutvikling og kompetanseoppbygging, for kostnadseffektive og fremtidsrettede løsninger for CO2-håndtering.
Ny organisering ble iverksatt våren 2021. Foretaket har nå følgende avdelinger: Prosjektoppfølging Langskip, Teknologiutvikling, Gevinstrealisering og markedsutvikling, Kommunikasjon og Virksomhetsstyring.
Foretaket hadde 37 ansatte per desember 2021. Ledergruppen besto ved utgangen av 2021 av seks personer:
- Roy Vardheim, administrerende direktør
- Audun Røsjorde, leder Teknologiutvikling
- Harald Anvik, leder Prosjektoppfølging Langskip
- Ingveig Slettebø, leder Virksomhetsstyring
- Rune Gutteberg Hansen, leder Kommunikasjon
- Tove Dahl Mustad, leder Gevinstrealisering og markedsutvikling
I tillegg til avdelingene er det etablert følgende tverrgående team:
- Team Analyse, teamleder Ståle Aakenes
- Team CLIMIT, teamleder Ingrid S. Melaaen
- Team Eieroppfølging TCM, teamleder Svein Ingar Semb
- Team Gevinstrealisering, teamleder Aslak Viumdal
- Team Norske myndighetsaktører og virkemiddelapparatet, teamleder Hans Jørgen Vinje
Roy Vardheim er ansatt som selskapets administrerende direktør med virkning fra 1. februar 2021. Ansettelsen er en åremålsstilling fram til han går av med pensjon 30.07.2023.
Som statsforetak er Gassnova regnskapspliktig etter regnskapsloven. Kapittel 6 omhandler årsregnskapet for foretaket inkludert konsernregnskap. Kapittel 7 omhandler årsregnskapet for TCM Assets AS. Regnskapet er avlagt i tråd med god regnskapsskikk.
I tillegg til administrasjonstilskuddet som bevilges fra ED, har foretaket inntekter fra salg av tjenester til TCM. Det er nærmere redegjort for dette i årsregnskapet.
I tabellen under gis en presentasjon av utvalgte nøkkeltall (beløp i NOK):
1. For Post 50 henvises til eget årsregnskap, se kap. 8.
2. Beløpet i 2020 ble av Gassnova balanseført og utbetalt i 2021. 8 847 707 kroner ble utbetalt i 2021
3. Post 71 Kjøp av forskningstjenester TCM DA blir rapportert direkte i statsregnskapet og fremkommer ikke i årsrapporten til Gassnova. Per 31.12.2021 hadde Gassnova 9 279 327, 50 kroner på bankkonto. Midlene er balanseført i regnskapet.
4. Post 72 gjelder bevilgning fra 2021 til Langskip.
5. Beløp for 2020 og 2021 inkluderer avskrivning av IKT-utstyr.
Gassnova SF er tildelt midler over statsbudsjettet, kapittel 1840. Oppstillingen under viser årets administrasjonskostnader i foretaket fordelt på kjerneområder. Fordelingsnøkkelen er beregnet ut fra faktisk arbeidede timer i henhold til ny struktur.
I tillegg til administrasjonstilskuddet er det utbetalt midler til Gassnova for kjøp av forskningstjenester fra TCM (148,6 millioner kroner). Dette inngår direkte i statsregnskapet kapittel 1840, post 71 og er ikke en del av Gassnova SFs regnskap.
Videre er det overført midler til TCM Assets AS (16,4 millioner kroner). Dette inngår i konsernregnskapet til Gassnova SF. Samlet er det påløpt 165 millioner kroner på kapittel 1840, post 71.
Gassnova har utbetalt totalt 2 056,8 millioner kroner til Langskip-aktørene i 2021. Tabellen under viser midler som er benyttet, fordelt på henholdsvis fangst, transport og lager.