Vedtekter og oppdragsbrev
Gassnova har kunnskap om CO2-fangst og lagring i hele innovasjonssystemet, inkludert forskning, teknologiutvikling og fangst-, transport- og lagringsteknologi. Gassnova skal aktivt knytte sammen fagmiljøer innenfor forskning, industri og offentlige virksomheter og skal gjennom sine ulike oppgaver legge til rette for at statens mål med satsingen på fangst og lagring av CO2 kan oppnås.
I henhold til vedtektene er Gassnovas formål og hovedoppgaver å:
Gassnova ivaretar statens interesser knyttet til fangst, transport og geologisk lagring av CO2 og er rådgiver for Energidepartementet i arbeidet med CO2-håndtering. Selskapet har et viktig ansvar med å bidra til kunnskapsgrunnlaget for den videre utviklingen av CO2-håndtering, og gjennomføringen av regjeringens helhetlige politikk på området.
Gassnova skal aktivt knytte sammen fagmiljøer innenfor forskning, næringsliv og offentlige virksomheter, og skal gjennom sine ulike oppgaver, egne initiativ og i samarbeid med andre legge til rette for at statens mål med satsingen på CO2-håndtering kan oppnås.
“Gassnovas hovedmål er å fremme teknologiutvikling og kompetanseoppbygging for kostnadseffektive og framtidsrettede løsninger for CO2-håndtering.”
Oppdragsbrev til Gassnova SF for 2024“Hovedmålet søkes nådd gjennom Gassnovas oppfølging av Langskip, CLIMIT-programmet, Teknologisenter Mongstad og kunnskapsutviklings- og rådgivningsoppdrag.”
Oppdragsbrev til Gassnova SF for 2024For 2024
Regjeringens arbeid med CO2-håndtering omfatter blant annet følgende virkemidler: Langskip, Teknologisenter Mongstad (TCM) og CLIMIT-programmet. Virkemidlene for CO2-håndtering må ses i sammenheng og det må legges vekt på erfaringsutveksling.
Gassnova skal legge til rette for kunnskaps- og erfaringsdeling i Norge og utlandet. Videre skal Gassnova bidra til å knytte sammen fagmiljø innen forskning, industri og offentlige virksomheter og gjennom egne initiativ og i samarbeid med andre legge til rette for å oppnå statens mål for CO2-håndtering.
Gassnova skal være en faglig og strategisk rådgiver til departementet om CO2-håndtering som klimatiltak og bidra til effektiv deling av kompetanse og læring. Gassnova skal i sitt arbeid følge opp teknologi- og markedstrender knyttet til CO2-håndtering.
Gassnova skal
- Kartlegge muligheter og tiltak for CO2-håndtering på forbrennings- og prosessanlegg i Norge, med utgangspunkt i eksisterende virkemidler. Dette arbeidet skal ses i sammenheng med forvaltningen av CLIMIT-Demo.
- Bidra til utredning av virkemiddelapparatet for CO2-håndtering.
- Kartlegge muligheter for reduksjon av CO2-utslipp i industrien, med særlig vekt på industrielle klynger.
- Videreutvikle strategi for Gassnova SF og selskapets rolle i virkemiddelapparatet