Vedtekter og oppdragsbrev
Gassnova har kunnskap om CO2-fangst og lagring i hele innovasjonssystemet, inkludert forskning, teknologiutvikling og fangst-, transport- og lagringsteknologi. Gassnova skal aktivt knytte sammen fagmiljøer innenfor forskning, industri og offentlige virksomheter og skal gjennom sine ulike oppgaver legge til rette for at statens mål med satsingen på fangst og lagring av CO2 kan oppnås.

I henhold til vedtektene er Gassnovas formål og hovedoppgaver å:
- Forvalte statens interesser knyttet til CO2-håndtering og gjennomføre de prosjekter som foretaksmøtet bestemmer.
- Gi råd til Olje- og energidepartementet i spørsmål vedrørende CO2-håndtering.
- Bidra til teknologiutvikling og kompetanseoppbygging gjennom konkrete CO2-håndteringsprosjekter og gjennomføring av CLIMIT-programmet.
Gassnova skal legge til rette for at statens mål med satsingen på CO2-håndtering (CCS) kan oppnås. Gassnova skal aktivt knytte sammen fagmiljøer innenfor forskning, industri og offentlige virksomheter og skal gjennom sine ulike oppgaver legge til rette for at statens mål med satsingen på fangst og lagring av CO2 kan oppnås.
“Gassnovas hovedmål er å fremme teknologiutvikling og kompetanseoppbygging for
kostnadseffektive og framtidsrettede løsninger for CO2-håndtering.”
Oppdragsbrev til Gassnova SF for 2023
“Gassnova skal koordinere arbeidet med gevinstrealisering for Langskip slik at målene med Langskip realiseres, herunder hvordan Teknologisenteret Mongstad (TCM) og CLIMIT-programmet kan bidra til gevinstrealisering, samt være en pådriver for utviklingen av CO2-håndtering internasjonalt med særlig vekt på Europa og EU.”
Oppdragsbrev til Gassnova SF for 2023Prioriteringer for 2023
- Følge opp tilskuddsavtalene og industriaktørenes prosjektstyring av Langskip på vegne av staten, i tråd med mandater gitt av OED, jf. fullmakter. Bidra til å opprettholde god fremdrift i de ulike delprosjektene i Langskip, i henhold til plan og budsjett, gjennom en risikobasert oppfølging. Rapportere status og fremdrift i prosjektene iht. sentralt styringsdokument. Vurdere og gjennomføre tiltak for oppfølging og kvalitetssikring av prosjektene, herunder kostnads- og risikostyring, i tråd med fullmakter og sentralt styringsdokument.
- Koordinere arbeidet med gevinstrealisering for Langskip slik at målene med Langskip realiseres, herunder hvordan Teknologisenteret Mongstad (TCM) og CLIMIT-programmet kan bidra til gevinstrealisering, samt være en pådriver for utviklingen av CO2-håndtering internasjonalt med særlig vekt på Europa og EU.
- Legge til rette for en god og langsiktig utnyttelse av anleggene på Teknologisenteret på Mongstad. Utvikle forslag til modeller med lavere eller ingen statlig finansiering for TCM etter 2023, i samarbeid med øvrige eiere.
- Kartlegge muligheter og tiltak for utnytting av CO2 i industriell produksjon (CCU) som klimatiltak og CO2-håndtering på forbrennings- og prosessanlegg i Norge, med basis i eksisterende virkemidler. Dette arbeidet skal ses i sammenheng med forvaltningen av CLIMIT-Demo. Departementet vil komme nærmere tilbake til dette.