Skip to main content
Gassnova
 
Search button icon
  • Nyhetsbrev
  • Nyheter & media
  • Organisasjon
  • Kontakt
  • CCS-ordliste
  • Om Gassnova
    • Karbonfangst og -lagring
    • CCS-kunnskap
    • Om Gassnova
  • Forskning og utvikling (CLIMIT)
    • Hovedside
    • Søk om støtte
    • Prosjekter
    • Om CLIMIT
    • CLIMIT`s prosjektportefølje
    • CLIMIT Summit
    • USA & Norge samarbeid
  • Demo av CO2-fangst (TCM)
  • Erfaring fra Langskip
    • Hovedside
    • Om Langskip
    • Dokumenter/rapporter fra Langskip
    • Tidslinje
View all posts in nyheter Nyheter
Plattform i Nordsjøen som treffes av solstråler som kommer gjennom skydekket. Foto.

23.01.2023

Sikker lagring av CO₂

For å nå klimamålene i Parisavtalen er det helt nødvendig å bruke karbonfangst- og lagring som tiltak. Men hvordan lagres egentlig CO2 permanent? Og er det trygt?

De globale utslippene fra fossil energi og industri er estimert til 37,5 milliarder tonn i 2022. Ifølge FNs klimapanel (IPCC) må de globale CO2-utslippene reduseres med 50-85% innen 2050 for å nå de utfordrende målene i Parisavtalen.

Norge har mål om å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030, men mange av utslippene er vanskelige å kutte. Dette kommer av at vi innenfor en del sektorer ikke har alternative produksjonsmåter med lavere utslipp. Karbonfangst og lagring (også kalt CCS – Carbon Capture and Storage) er den eneste strategien som kan fjerne utslipp av CO2 fra kritiske industrisektorer som metall- og sementproduksjon og avfallsforbrenning.

Den eneste muligheten for å nå klimamålene for Norge, og resten av verden, er at man i tillegg til andre klimatiltak tar i bruk CCS for å kutte utslippene i disse sektorene. IEA (International Energy Agency) har beregnet at rundt 14% av den totale utslippsreduksjonen må komme fra CCS innen 2060 om vi skal nå målene.

En av de største bekymringene rundt CCS er lagringen. Spørsmålene om CO2 er lagret trygt og om den kan lekke ut igjen fra lageret er spørsmål det har vært viktig å få et svar på.

Permanent lagring av CO2

Naturlige lager i undergrunnen er bevist ved at hydrokarboner (olje og gass) finnes i for eksempel sandsteinformasjoner og deretter pumpes ut. Disse hydrokarbonene har blitt holdt på plass, i tusenvis av år, av tette takbergarter.

På den norske sokkelen kan man enten lagre CO2 i saline akviferer eller i utarmede hydrokarbonformasjoner. En salin akvifer er en geologisk formasjon i undergrunnen som har saltvann i porerommene, mens en utarmet hydrokarbonformasjon er en bergart som tidligere har inneholdt hydrokarboner (olje og/eller gass). I tillegg seiler basalt (størknet lava) opp som en mulig god kandidat for permanent lagring av CO2. Så langt har saline akviferer offshore vært foretrukne lagerlokasjoner.

For å lagre CO2 permanent må den dermed injiseres i en porøs og permeabel formasjon (den må ha nok porerom til å holde store mengder CO2 og det må være kontakt mellom porerommene slik at CO2 kan bevege seg utover i formasjonen. En slik formasjon kan typisk være et par hundre meter tykk. I tillegg er det viktig at formasjonen er dekket av en forseglende bergart som hindrer CO2 i å slippe ut. CO2 er lettere enn vann og vil bevege seg oppover i formasjonen.

Det er ønskelig at lagringsformasjoner er overlagret av flere lav-permeable lag i, som dermed danner en ugjennomtrengelig barriere mellom den lagrede CO2 og havbunnen. FNs klimapanel har anslått at proaktivt administrerte CO2-lager vil kunne holde på 99 prosent av lagret CO2 over en periode på 1000 år.

Kilde: IPCCs rapport Carbon Dioxide Capture and Storage, 2005.

Det er flere mekanismer som sørger for at CO2 lagres permanent (se figur). Først har man strukturell fangst. Det vil si at den tette takbergarten sørger for at CO2 ikke unnslipper til havsøyle eller atmosfære. Deretter har man residual fangst (residual = gjenværende) hvor CO2-dråper blir fanget i porevannet på sin ferd oppover i formasjonen og videre løselighets fangst, hvor CO2 løser seg opp i porevannet. Dette gjør porevannet tyngre og vil dermed synke mot bunnen av formasjonen. Til sist vil mineralisering av CO2 ta over og i økende grad binde CO2 til karbonatmineraler.

Lang erfaring med lagring av CO2

Norge har en lang historie med lagring av CO2 via brønner og ned i undergrunnen i Nordsjøen. Per i dag er det to norske fullskala-anlegg for CCS som er operative i Norge. Anleggene kalles Sleipner og Snøhvit.

Sleipner er verdens første industriskala CCS-prosjekt hvor hensikten er å redusere utslipp av CO2. Injisering av CO2 inn i en salin akvifer under havbunnen startet i 1996. Siden oppstart har det blitt delt kunnskap fra prosjektet med utallige forskningsprosjekter globalt, med mål om å øke kompetansen og kunnskapen rundt CCS som tiltak for reduksjon av CO2-utslipp.

Overvåkning av CO2-lager

Det er strenge krav til monitorering av CO2-lagre for å sikre at lagringen er trygg og permanent. Lagringssteder for CO2 overvåkes nøye for tegn på at CO2 siver ut til overflaten. Det finnes mange ulike overvåkningsstrategier, som er tilpasset de geologiske forholdene der det aktuelle lageret befinner seg. Det er flere metoder for å overvåke nede i brønnen, fra overflaten og via satellitt. Figuren under viser et utvalg av metodene som er i bruk på CO2-lagre rundt om i verden.

Kilde: Gassnova

De strenge prosedyrene for valg av lagerområder og overvåkning av lagrene gjør at sikkerhetsmarginen for lagring av CO2 er veldig høy på norsk kontinentalsokkel.

Erfaringene fra Sleipner-feltet og Snøhvit viser at det er trygt å lagre CO2 permanent på norsk kontinentalsokkel og at sjanser for lekkasjer er små.

Stort potensial for lagring på norsk sokkel

Det norske Oljedirektoratet har kartlagt lagerpotensialet på norsk sokkel. Oljedirektoratet har beregnet at det vil være mulig å lagre 80 milliarder tonn CO2 på norsk sokkel i akviferer eller utarmede oljefelt. Som et eksempel vil det si at hvis 10% av lagringskapasiteten blir tatt i bruk, kan man, ifølge SINTEF, lagre omtrent 40 års CO2-utslipp fra den europeiske sementindustrien.

Til sammenlikning har det norske CCS-prosjektet Langskip planlagt å fange totalt 800.000 tonn CO2 per år når det er i drift. Northern Lights er transport- og lagringsaktøren i prosjektet og har en lagringskapasitet på 1,5 millioner tonn CO2 per år i første fase. Det vil si at det er god kapasitet for lagring av CO2 under havbunnen på norsk sokkel fra både norske og europeiske kilder i mange år fremover.  

Hvis du er usikker på faguttrykk eller forkortelser i denne teksten, kan vår ordliste være til hjelp.

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev om CCS Historien om Johansen-formasjonen

CCS består av en rekke teknologier for fangst av CO2 fra industrielle prosesser før utslippene går ut i luften, og lagring av CO2 i permanente lager i undergrunnen. Egnede lagerlokasjoner vil være porøse og permeable bergarter med tilstrekkelig tett overlagring som sørger for at CO2 ikke lekker opp til overflaten igjen.

I det norske CCS-prosjektet Langskip vil CO2 bli lagret i en sandsteinsformasjon, på rundt 3000 meter under havbunnen i Nordsjøen. Denne formasjonen er en salin akvifer, det betyr at det er saltvann i porerommene før CO2 pumpes ned og erstatter porevannet.

Når CO2 skal lagres i sandsteinsformasjoner er minimumsdybden satt til 700 meter under havbunnen, slik at temperaturen og trykket er nøyt nok til å holde CO2 i ønsket fase (den skal ha egenskaper både som væske og gass).

Relaterte artikler
CCS skrevet på tre brikker. Foto

Dette bør du vite om karbonfangst og -lagring

Den siste tiden har det vært en del saker i mediene om karbonfangst og -lagring. Statsminister Jonas Gahr Støre var til stede under åpningen av besøkssenteret til Northern Lights som skal transportere og lagre CO2. Energiminister Terje Aasland har signert avtalen som realiserer karbonfangst ved avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Og Heidelberg Materials er i …

Industrianlegg. Foto

Klimagassutslipp fra industrien kan halveres innen 2030

– Sjette hovedrapport fra FNs klimapanel viser at de globale utslippene av klimagasser må være netto null innen midten av århundret hvis det skal være mulig å nå klimamålene i Parisavtalen. Vi har svært kort tid på oss før utslippskurven for verden må peke nedover. Vår nye analyse viser hvordan en slik omstilling fram mot …

footer logo

Gassnova jobber for utslippskutt i industrien. Vår innsats for å fremme teknologiutvikling og kompetanseoppbygging skal bidra til mer kostnadseffektive og framtidsrettede løsninger for fangst, transport og lagring av CO2 (CCS).

GASSNOVA SF
Kontakt oss
E-post: postmottak@gassnova.no
  • linkedin sosial ikon
  • youtube sosial ikon
gassnova © 2025
Webdesign og Webutvikling av Increo
nettredaktør Personvern Tilgjengelighetserklæring