26.02.2024
Livsløpsanalyser vurderer prosjektenes klimaavtrykk
Livsløpsanalyse (LCA) er en systematisk kartlegging for å dokumentere miljø- og ressurspåvirkninger gjennom et produkt eller en tjenestes liv.
LCA gir beslutningstakere i industrien og andre sektorer muligheten til å evaluere miljø- og klimaavtrykket innen produkter eller tjenester tas i bruk eller realiseres.
Videre kan LCA benyttes for å vurdere miljø- og ressurseffektivitet ved ulike måter å håndtere avfallsressurser og utslipp på, for eksempel CO2. Metodikken spiller også en sentral rolle ved vurdering av om en verdikjede kan anses som klimanøytral eller ikke. Eller om den bidrar til karbonfjerning (CDR).
Behov for harmonisering av LCA
– Litteraturen viser tydelig at det er behov for internasjonal harmonisering av LCA innenfor temaet karbonfangst, -bruk og -lagring. Spesielt gjelder dette for dokumentasjon av unngåtte og negative utslipp. Og for valg av systemgrenser. Valget mellom utvidede systemgrenser og fordeling av byrder og gevinster på ulike aktører i verdikjeden krever nøye overveielse. Begge tilnærmingene har sine fordeler og ulemper. Fysisk jevn allokering eller massebalansering er også en viktig tematikk – sier Hanne Lerche Raadal ved Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS).
LCA-metoder er et viktig fokusområde i det internasjonale samarbeidet Mission Innovation Carbon Dioxide Removal (MI CDR). Mission Innovation ble initiert av Barak Obama under FNs klimakonferanse i Paris 2015 (COP21). Som er et internasjonalt samarbeid på ministernivå. CDR ble lansert under Mission Innovation i COP 26. Energidepartementet er ansvarlig for Norges deltakelse i Mission Innovation. Gassnova følger opp dette arbeidet på vegne av Energidepartementet.
LCA-prosjekt med kobling til Mission Innovation
NORSUS med partnere fikk i januar i år innvilget støtte fra CLIMIT-Demo til prosjektet «Utvikling av LCA-metodikk for dokumentasjon av negative utslipp og fordeling av byrder og gevinster i CCUS-verdikjeder». – Prosjektet vil være et viktig bidrag fra Norge inn i Mission Innovation CDRs LCA- arbeid. Der Norge og Japan (METI) leder CDR innen biomasse og lagring (BiCRS)», sier seniorrådgiver i Gassnova, Jørild Svalestuen. For å sikre bred erfaring og faglig innsikt inkluderer prosjektet en referansegruppe med internasjonale LCA-eksperter, som følger opp og gir innspill til arbeidet.
NORSUS er et av Europas ledende forskningsmiljøer innen LCA. Over flere tiår har de arbeidet med sirkulærøkonomi og kartlegging av miljø- og ressurseffektivitet ved hjelp av livsløpsvurderinger.
I dette prosjektet har de med seg solide industripartnere representert ved Borregaard AS, Carbon Centric AS, FREVAR KF, Hafslund Oslo Celsio AS, Heidelberg Materials Sement Norge AS, Returkraft AS og Statkraft Varme AS.