08.02.2024
Pilottesting viktig for kostnadseffektiv CO₂-fangst
De fleste produkter som sendes ut til markedet, produseres gjennom industrielle prosesser som har store CO2-utslipp. Derfor er det viktig for industrien å finne gunstige løsninger for å unngå at CO2en kommer ut i atmosfæren.
Pilotanlegg er småskala prosessanlegg der teknologileverandører og industrien sammen tester og demonstrerer CO2-fangstteknologier. Dette skjer under realistiske forhold, gjerne før man tar beslutning om fullskala implementering.
Unngå kostbare feil
– Et pilotanlegg gir mulighet for å finjustere teknologien. Utfordringer kan identifiseres og løses i en mindre skala, som reduserer risikoen for kostbare feil når teknologien oppskaleres til fullskala anlegg. Dette gir rom for forbedringer og innovasjoner som gjøre teknologien enda mer kostnadseffektiv over tid, sier Svein Bekken, seniorrådgiver i Gassnova.
Et pilotanlegg gir dessuten verdifull kunnskap gjennom læring. Både for teknologileverandører og brukere av teknologien (industrien). Det er viktig å forstå hvordan teknologien reagerer under virkelige forhold knyttet til utslipp, temperaturer og andre driftsforhold. Dette gir teknologileverandørene og kundene mulighet til å evaluere og optimalisere ytelsen på fangstanlegget. Dermed sikres det at teknologien er tilstrekkelig robust for fullskala implementering på en gitt industriell avgass/røykgass.
Kostnadseffektiv og bærekraftig teknologi
For å nå klimamålene er CO2-fangstteknologi en nøkkelkomponent for store deler av prosessindustrien og avfallsindustrien, nasjonalt og internasjonalt. For teknologileverandører er det essensielt å teste teknologien under reelle, industrielle forhold. Det er ikke mulig å simulere eller forutse alle utfordringene som teknologien må håndtere i en industriell kontekst.
– Samtidig er det viktig for industribedriftene å tilegne seg kunnskap om teknologien de kan benytte på egne fabrikker. Dette gjelder også kunnskap om hva som kreves av forarbeid og endringer i infrastruktur på og rundt egen fabrikk, sier seniorrådgiver Jørild Svalestuen i Gassnova.
«Lesson Learned-rapporten» fra Langskip viser at 34 prosent av kostnadene ved CO2-fangst er knyttet til infrastruktur («Utility and Support Systems»). En tidligfase med pilottesting er svært nyttig både for teknologileverandør og brukere av teknologien. Spesielt gjelder dette for industri, der CO2-fangst ikke er testet tidligere.
Samspill med industrien
CLIMIT har gitt støtte over flere år til pilottesting på stasjonære anlegg som SINTEFs CO2-fangst pilot på Tiller i Trondheim, Teknologisenteret på Mongstad (TCM) og ved mobile testanlegg eiet av ulike teknologileverandører. Dette er eksempler på aktører som har testet egen teknologi med støtte fra industrien og CLIMIT:
- Aker Carbon Capture har på bestilling fra industrien, demonstrert egen fangstteknologi hos et stort antall industrier ved bruk av sin mobile testenhet. Dette gjelder blant andre Heidelberg Materials i Brevik, Hafslund Oslo Celsio, Preem AB i Sverige, Polchar i Polen, Elkem og SMA Mineral i Mo Industripark. I tidligere faser er solventteknologien testet og optimalisert i samarbeid med NTNU og SINTEF. Teknologien er videre testet, utviklet og kvalifisert på TCM for større skala
- Hydrogen Mem-Techs-teknologi som skiller hydrogen fra CO2, har testet under reelle forhold ved Equinors anlegg på Tjeldbergodden
- Baker Hughes «Compact Carbon Capture»-teknologi er norskutviklet, i et samarbeid mellom Fjell Technology Group, Equinor og SINTEF med støtte fra CLIMIT. Teknologien er testet på Equinors pilotanlegg i Porsgrunn
- «Moving Bed Carbonate Looping»-teknologien til Fjell Technology Group utvikles i samarbeid med NTNU og SINTEF. Dette skal pilottestes, og en mobil enhet er under bygging for forsøk under reelle forhold
- Air Products i Kristiansand har testet to typer membraner for CO2-fangst hos Heidelberg Materials i Brevik. De tester nå hos Returkraft i Kristiansand
- SINTEFs patenterte CO2-fangstteknologi CSAR («Continous Swing Absorption Reactor») skal pilottestes hos Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap (BIR)
CLIMIT-programmet har vært med å gjøre en forskjell i nærmere 20 år. Støtten til utviklingen av teknologier for CO2-fangst, og pilotskalatesting under virkelige forhold har vært betydningsfullt for CO2-fangst leverandører og for industri som skal ta teknologien i bruk.