02.04.2024
Grønn Prosjektklassifisering og Grønn rapportering
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har tatt initiativ til et prosjekt for å fremme grønn vekst og bærekraftig utvikling, kjent som Grønn prosjektklassifisering og Grønn Rapportering.
Et forslag til hvordan prosjektet kan gjennomføres er utarbeidet i et samarbeid mellom en rekke nøkkelaktører innenfor det norske virkemiddelapparatet – Innovasjon Norge, Norges forskningsråd, Siva, Eksfin, DOGA, Enova og Gassnova.
Virkemiddelaktørene har forpliktet seg til arbeidet med å klassifisere og rapportere på grønne prosjekter. Dette arbeidet er ikke bare et svar på regjeringens oppdrag, men også en utvidelse av det eksisterende samarbeidet for å fremme grønn vekst. Gjennom tett dialog med NFD, som fungerer som koordinator mellom relevante departementer, sikres det at prosjektet utvikles i harmoni med de overordnede målene for miljø og klima.
Tre departementer er sentrale
Departementer som Klima- og miljødepartementet (KLD), Kunnskapsdepartementet (KD) og Energidepartementet (ED) spiller nøkkelroller i denne prosessen – gjennom sitt eierskap og styring av respektive virksomheter som Enova, Forskningsrådet og Gassnova.
Fra og med i år skal aktørene iverksette en klassifisering av prosjekter som antas å ha en positiv effekt på klima og miljø, basert på seks miljøkategorier (se bilde under). Dette inkluderer en forpliktelse til å utvikle en veileder for grønn prosjektklassifisering og rapportering, som skal lette saksbehandlingen og sikre involvering av relevante departementer på en hensiktsmessig måte.
Videreutviklingen av rapporteringsløsningen skal også fokusere på «do no significant harm»-prinsippet, som legger grunnlag for en differensiert vurdering av prosjektene. Det spilles opp til en dynamisk utvikling av rapporteringssystemet, som kan justeres basert på erfaringer og generell utvikling innen feltet. Målet er å balansere behovet for økt rapportering med en minimal ekstra byrde for søkerne, noe som understreker viktigheten av en forståelig og hensiktsmessig prosess.
Norge tar ledelsen
I en tid hvor klimaendringer utgjør en av de største utfordringene for global bærekraft, tar Norge ledelsen med dette nye initiativet. Kjernen er å fremme bærekraftig vekst gjennom en systematisk tilnærming til prosjektkategorisering basert på miljøpåvirkning. Ved å tilby detaljerte statistiske data og klar veiledning for miljøkategorisering, siktes det mot å styrke prosjektutvikleres evne til å gjennomføre tiltak som er både innovative og miljøvennlige. Dette skjer i tråd med EU-taksonomien for bærekraftig økonomisk aktivitet – noe som sikrer at norske prosjekter ikke bare møter lokale, men også internasjonale bærekrafts-standarder.
Utfordringer og løsninger
En av de største utfordringene i implementeringen av grønn prosjektkategorisering er kompleksiteten knyttet til evaluering av prosjekters miljøpåvirkning. Det er derfor foreslått forenklede vurderingskriterier som balanserer behovet for grundige miljøvurderinger mot prosjektenes gjennomførbarhet. Dette vil lette byrden for prosjektutviklere og samtidig forbedre tilgjengeligheten og kvaliteten på miljødata for offentligheten og beslutningstakere.
Et differensiert system sikrer at prosjekter av ulik skala og natur kan møte bærekraftkrav, uten å overveldes av kompleksiteten i rapporteringskravene.
Veien videre
For å sikre at fremgang og erfaringer deles, skal virkemiddelaktørene rapportere til NFD innen utgangen av mai i år, med en statusoppdatering på implementeringen av klassifisering og rapportering. Dette skal etterfølges av en evaluering for å måle effektiviteten og innvirkningen av tiltakene, som danner grunnlag for beslutninger og tilpasninger i arbeidet videre.