22.03.2022
CCS-omverdensanalyse, februar 2022
Hver måned utarbeider Gassnova en analyse av viktige CCS-markedstrender internasjonalt, og hva som driver innovasjon på våre fokusområder. Her er omverdensanalysen for februar.
IPCCs sjette vurderingsrapport; Klimatilpasning er viktig for å beskytte samfunnet
Da FNs generalsekretær Guterres presenterte den seneste delrapporten i IPCCs vitenskapelige underlag for verdens ledere, kalte han denne «en fordømmende tiltale om et mislykket klimalederskap».
Samspillet mellom klima, natur og samfunn
Rapporten, «Impacts, Adaptation and Vulnerability», inneholder analyse av all vesentlig klimarisiko som vil kunne ramme samfunnet; hvem som er mest utsatt og hvordan samfunnet kan beskytte seg mot de verste konsekvensene. Risikoene favner bredt; ulike økosystemer, menneskeskapt infrastruktur og sosiale systemer. I de åtte årene som har gått siden IPCC sist utga tilsvarende rapport har det vært rettet økt fokus på samspillet mellom klima, natur og samfunn, blant annet på hvordan effektene innvirker på sosial ulikhet samt hvordan ulik klimatilpasning vil innvirke på FNs øvrige bærekraftsmål.
Belastningen på knappe vannressurser
For eksempel ble det trukket frem studier som påpeker at CCS på kraftverk og ditto økt kjølebehov kan øke belastningen på allerede knappe vannressurser med inntil 50 %. Rapporten understreker at målrettet og koordinert innsats med hensyn til klimatilpasninger vil kunne gi betydelig beskyttelse for samfunnet, men at handlingsrommet er i ferd med å lukkes. Guterres mente derfor at halvparten av klima-midlene fremover bør vies klimatilpasning. I mars kommer IPCCs tredje delrapport, som omhandler vurdering av tiltak for å redusere utslippene fremover.
Ukraina: Nye forstyrrelser i globale forsyningslinjer i anmarsj
Da mange senket skuldrene etter at en delvis tilbakelagt pandemi kunne bidra til styrket innsats mot andre grunnleggende samfunnsutfordringer, fikk verdenssamfunnet en ny krise i fanget.
Skape dype og gjennomgripende endringer
Russlands invasjon av Ukraina og verdenssamfunnets reaksjoner på dette har raskt svekket internasjonalt samarbeid og handel med energiressurser og andre viktige råvarer. Krisen har potensialet for å skape dype og gjennomgripende endringer på flere samfunnsområder. Jo lengre varighet og jo dypere krisen går, dess større ringvirkninger vil den få for økonomi og forsyningskjeder, også utover Europa.
EU har lagt planer
IEA var raskt ute med en tipunktsplan for hvordan EU kan redusere avhengighet av russisk gass alt i år med 1/3, samtidig som CO2-utslippene faller. Nylig kom også EU med sin plan for å gjøre seg uavhengig fossil energi fra Russland i god tid før 2030 og samtidig sikre seg mot høye energipriser i år. I planen heter det at EU på kort sikt skal øke gasskjøp fra andre leverandører og på lengre sikt øke innfasingen av fornybar energi og ditto utfasing av fossil energi.
Høye priser
I sum er det derfor rimelig å anta at energiprisene i Europa i overskuelig tid vil forbli langt høyere enn det nivået vi hadde før pandemien. Inflasjonen i EU, som var høy nok før krisen i Ukraina, har steget ytterligere, og er forventet å holde seg høy fremover. Sett i forhold til CCS vil høye priser på energi gjøre CCS dyrere og mindre konkurransedyktig i forhold til andre klimatiltak.
Økt interesse for CCS?
Ønske om en raskere utfasing av fossil energi i EU kan også ha direkte effekt på interessen for CCS, spesielt for fangst av CO2 fra naturgass eller kull. Knapphet på energi fremover vil i tillegg innebære at all bruk av energi (også til CCS) vil møte sterkere konkurranser med annen bruk av energien i samfunnet. Men utbredelse av CCS frem mot 2030 vil i stor grad også bestemmes av de avveininger EU gjør mellom klima-saken opp mot andre behov og hvor mye midler som settes av til formålet.
Relevant analyse i denne sammenheng er Equinors årlige «Energy Perspectives» fra i fjor, der et scenario som passer godt til dagens situasjon – «Rivalry» – ble presentert. I scenarioet trekkes det frem at energipolitikken blir mer fokusert på energiuavhengighet enn økonomi og miljø. Fra analysene heter det videre at scenarioet innebærer større sosiale ulikheter, lavere energieffektivitet, mindre teknologiutvikling og høyere beskatning av naturressurser sammenliknet med deres øvrige scenarioer.
Kina: Energiomleggingens IKEA
Prisene på solceller og vindturbiner brøt en langvarig trend ved at de steg i 2021. Dette fremkom i en analyse som Wood MacKenzie presenterte i februar.
Rekordhøye vare- og transportkostnader
Årsaken til prisstigningen er i hovedsak rekordhøye vare- og transportkostnader, utfordringer i forsyningskjedene og logistiske flaskehalser. Likevel – Kina installerte hele 134 GW ny kapasitet fornybar energi i 2021, og deres samlede kapasitet økte med det til 1 070 GW – noe som utgjør 1/3 av verdens samlede kapasitet av fornybar energi. Ifølge Wood dekker kinesiske produsenter nå 70% av verdensmarkedet for solceller og 50% for vindturbiner. Innen batteriproduksjon har Kina en enda mer dominerende stilling.
Stort hjemmemarked
Kinesiskproduserte solceller og vindturbiner har dessuten de klart laveste prisene i det internasjonale markedet. Wood anslår at Kinas energipolitikk og økonomiske vekst fremover vil skape et formidabelt hjemmemarked for fornybar energi, drive kostnadene videre ned og sikre kineserne en fortsatt ledende posisjon som global leverandør av slik teknologi. Wood skriver også at på andre klimarelaterte teknologiområder er Kina langt fra en global leder, som CCS og lavkarbonhydrogen, og at disse utgjør viktige konkurransearenaer for teknologileverandører fremover. I et lengre perspektiv, kan aktører utenfor Kina også oppnå konkurransefortrinn ved produksjon av syntetiske brensler ifølge Wood.
EU: Kampen mot «grønnvasking» intensiveres
I februar annonserte EUs verdipapir- og markedstilsynsmyndigheter (ESMA) et veikart for å bekjempe grønnvasking.
Økt interesse for klimavennlige investeringer
Begrunnelsen for det nye veikartet er at investorer viser økt interesse for klimavennlige investeringer samtidig som EU sliter med å nå sine klimamål og at et voksende marked for bærekraftige investeringer i seg selv skaper et rom for uheldig «grønnvasking». Effekten av grønnvasking er at det bidrar til en avsporing av klimaarbeidet og svekker selskapenes drivere for dype kutt i klimagassutslippene, som f.eks. ved hjelp av CCS. Av den grunn bør EU derfor øke egen innsikt i den pågående utviklingen og gjennomføre nødvendig markedsovervåkning på områder som har størst betydning for investorene heter det fra ESMA.
Mener alvor
Med dette understrekes det at EU mener alvor med sine klimamål frem mot 2050 samt viktigheten av sin strategi for bærekraftig finansiering herunder også EUs taksonomi som verktøy i denne sammenheng. Også i USA er det økende oppmerksomhet på problemstillingen, spesielt etter at Biden i fjor annonserte strammere klimamål. I februar var derfor sjefen for det amerikanske finanstilsynet (SEC) ute og meddelte at strammere reguleringer på området er på trappene også der.
En rapport om omfanget av grønnvasking blant store internasjonale selskaper ble nylig annonsert av to frittstående organisasjoner med kontorer i Tyskland og Belgia; «Corporate Climate Responsibility Monitor 2022». Rapporten presenterer en gjennomgang av 25 selskaper som alle har annonsert og profilert seg på klimamål om «netto null» utslipp. Samlet CO2-utslipp fra de utvalgte selskapene er 2,7 Gt CO2, inkludert scope 1, 2 og 3. To energiselskaper er inkludert; Enel og E.ON. Selskapene er vurdert etter kriterier som at utslippene faktisk måles og publiseres, hvor konkrete og forpliktende klimamålene er, om en utslippene faktisk blir kuttet, samt andre klimarelaterte tiltak. Konklusjonen i rapporten er blant annet at kun halvparten av selskapene er konkrete på hva «netto null» utslipp betyr, og selv disse selskapenes tiltak for utslippsreduksjoner kun innebærer en reduksjon på 40 % – og ikke 100 % som «netto null» skulle indikere. Ingen av de 25 selskapene oppnår resultatet «high integrity» i rapporten, og kun Mærsk oppnår nest høyeste resultat; «reasonable integrity».
USA: DoE foreslår å sette av $9,5 mrd. til rent hydrogen
I februar la det amerikanske energidepartementet frem et forslag om en omfattende satsing på utvikling av fire geografiske knutepunkter (hubs) for produksjon og bruk av hydrogen fremstilt fra elektrisitet eller fossil energi.
Flere store satsingsområder
Satsingen gjelder årene 2022-26. Forslaget er en del av den $1,2 billioner store infrastruktur-satsingen som ble godkjent av Senatet i fjor, og som er brutt ned i flere store satsingsområder, herunder «energi og industri». Knutepunktene skal fokusere på bruk av energi fra enten fornybart, kjernekraft eller fossil energi (gass eller kull), men i sum skal alle energiformer inkluderes.
Behov for CCS
For hydrogen produsert fra fossil energi er det satt krav om at utslipp av drivhusgasser ikke skal overstige 2 kg CO2e per kg hydrogen, noe som innebærer behov for CCS. Det er også satt krav til at knutepunktene skal satse på ulike anvendelsesområder for hydrogen. Målet er blant annet å få ned kostnadene for produksjon av 1 kg grønt hydrogen til $1 innen 2030 – en reduksjon på om lag 80 % fra dagens kostnad. Høringsfristen for forslaget er satt til utgangen av mars.
Omverdensanalysen er utarbeidet av Gassnova sitt analyseteam.