06.09.2021
Sentrale tyske representanter på «CCS-safari»
Sammen med den norske ambassaden i Berlin arrangerte Gassnova en «CCS-safari» for en tysk gruppe sentrale politikere, representanter fra tysk industri og det tyske energidepartementet. Målet var å dele kunnskap og erfaring fra det norske CCS-arbeidet – med Langskip som sentralt tema.
Besøket fant sted i uke 35, og ble gjennomført i tett og godt samarbeid med Industriaktørene i Langskip, Northern Lights, Teknologisenteret på Mongstad og Energidepartementet.
– Må jobbe for å skape aksept
– For norsk energisektor, norsk klimapolitikk og vår egen omstilling til et utslippsfritt samfunn er det nært forestående parlamentsvalget i Tyskland nesten like viktig som vårt eget stortingsvalg. Det er derfor helt sentralt at vi jobber målrettet med å skape aksept, interesse og forståelse for norske løsninger som CCS i Tyskland, sier ministerråd på den norske ambassaden i Berlin Jon Hansen.
Gassnovas omverdensanalyse for mai omhandler den økende politiske aksepten for CCUS i Tyskland (les saken her).
Hansen påpeker at Tyskland, som kanskje Norges viktigste partner i Europa, spiller en nøkkelrolle for at norsk teknologi, norske bedrifter og norsk kunnskap skal bli ansett som en del av løsningen for Europas energi- og klimautfordringer. – Derfor er dette besøket svært viktig, påpeker han.
Et omfattende program
Tredagersbesøket hadde CCS-formidling og dialog øverst på agendaen. Programmet startet i Oslo, derfra til Porsgrunn og videre til Bergensområdet.
Oslo
- Omvisning hos Fortum Oslo Varme (les deres nyhetssak her) og presentasjon av deres CCS-prosjekt.
- Møte i Energidepartementet der statssekretær Tony Tiller ønsket velkommen, sammen med Roy Vardheim administrerende direktør i Gassnova.
- Sikker lagring, presentert av Gassnova.
- CCS-arbeidet sett fra Bellona, Zero, LO og NHO sin side.
Porsgrunn
- Presentasjon av «Grønn omstilling» på Herøya industripark med presentasjoner fra Yara, Eramet Norway og Industrial Green Tech.
Bergensområdet
- Omvisning på Teknologisenter Mongstad (TCM) og med Northern Lights på Øygarden.
Presenterte erfaringer fra sikker lagring
– Alle programpunktene var meget interessante. Det er første gang jeg får en praktisk demonstrasjon av noe jeg tidligere bare har kjent i teorien. Mye er selvsagt fremdeles på teoristadiet, men jeg kan nå bedre forestille meg hvordan det vil fungere i praksis. Det var meget viktig for meg. Jeg bet meg særlig merke i den høye aksepten for CCS her i Norge. Her har regjeringen gjort en god jobb i å få med NGOer og andre. Det var også viktig å få et innblikk i den geologiske situasjonen, og få bekreftet at man med høyeste sannsynlighet kan gå ut fra at lagrene er helt tette og at CO2 ikke vil lekke ut. Dette er fremdeles et kritikkpunkt som spiller en stor rolle i Tyskland. Men der står jeg nå enda sterkere på den posisjonen jeg har hatt hittil. Når naturgass ikke har lekket på alle disse årene, kan man gå ut fra at de geologiske lagrene er sikre, sier politikeren Klaus-Peter Schulze fra partiet CDU/CSU.
– Tyskland må trekke på erfaringene fra Norge
Han fortsetter med å si at Tyskland ikke finne opp kruttet på nytt, men trekke på erfaringene fra Norge og finne gode løsninger i fellesskap. – Jeg var virkelig imponert over teknologisenteret på Mongstad (TCM) som vi besøkte, og presentasjonen av en grønn industripark. Her er Norge retningsgivende. Sementproduksjon og avfallsforbrenning står for store CO2-utslipp hvert år. Mange nye avfallsforbrenningsanlegg må bygges i Tyskland i forbindelse med utfasingen av kullkraftverkene (som tidligere tok seg av mye av avfallsforbrenningen), og da bør man vurdere om man allerede fra starten bygger inn karbonfangstanlegg her, avslutter Schulze.
Representant fra tysk kalkindustri positiv til CCS
– For industrien, som kalkindustrien, som slipper ut CO2 gjennom produksjon av sine produkter, er dette for tiden den eneste måten å bli klimanøytral på, skrev Philip Nuyken, Head of Energy and Climate Policy i Bundesverband der Deutschen Kalkindusteie e. V. på sin LinkedIn-profil i etterkant av delegasjonsreisen. Han viste blant annet til Langskip-prosjektet, Heidelberg Materials, Northern Lights og Fortum Oslo Varme.