26.05.2020
Milepæl i svensk-norsk CCS-samarbeidsprosjekt
I dag starter Sveriges største testanlegg for CO2-fangst opp ved Preems raffineri i Lysekil, med støtte fra bl.a. CLIMIT og svenske energimyndigheter. Målet er at testene skal danne grunnlaget for et fullskala CCS-anlegg som kan sende CO2 til lagring i Norge.
Svensk-norsk samarbeid
– Det er veldig positivt at Sverige og Norge kan samarbeide og utvikle en banebrytende, internasjonal infrastruktur for CCS i Europa, sier Trude Sundset, administrerende direktør i Gassnova.
Pilotprosjektet i Lysekil er et samarbeid mellom Preem, Aker Solutions, Chalmers teknologiske universitet, Equinor og det norske forskningsinstituttet SINTEF. Det svenske energibyrået og det norske forsknings- og teknologiutviklingsprogrammet CLIMIT bidrar med finansiering.
Hele verdikjeden skal evalueres
Fra fangst på raffineriet, lokal lagring, transport til det planlagte mottaksanlegget på den norske vestkysten og til selve lagringslokasjonen i Nordsjøen. Resultatene fra pilotprosjektet vil deretter bli offentliggjort – for at flere bedrifter skal kunne bruke teknologien og redusere sine karbondioksidutslipp. Denne kunnskapsdelingen er i tråd med tankegangen i det norske fullskalaprosjektet.
Det mobile testanlegget (MTU) fra Aker Solutions som starter opp på Lysekil i dag, har tidligere kjørt testkampanjer ved flere lokasjoner i Norge, bla ved Teknologisenter Mongstad (TCM) og Heidelberg Materials’ sementanlegg i Brevik. Testanlegget vil nå starte å teste CO2-fangst fra røykgassene som kommer fra Preems hydrogengassanlegg ved Lysekil-raffineriet.
Klimanøytrale innen år 2045
Sverige har i likhet med Norge inkludert CCS i planene for å redusere sine klimautslipp. For Preem er dette en viktig del av puslespillet for å redusere CO2-utslipp og for å bli klimanøytrale innen år 2045.
– Vi ser karbonfangst og -lagring som et viktig tiltak for å redusere globale karbonutslipp. For Preem kunne et fullskala CCS-anlegg i utgangspunktet redusere utslippene fra Lysekil-raffineriet med 500 000 tonn, som er nær en fjerdedel av raffineriets totale karbonutslipp, sier Petter Holland, administrerende direktør i Preem.
Fullskala-prosjektet, som inkluderer et transport- og lagringsprosjekt ledet av Equinor, skal etter planen opp til Stortingsbehandling i høst, og kan – hvis alt går etter planen – settes i drift tre år etter. Preem skrev i fjor høst under en intensjonserklæring om å samarbeid med Northern Lights.
– Equinor er involvert i flere forskjellige prosjekter innen fangst, transport og lagring av CO2. Dette prosjektet kan gi oss tredjepartsvolum for vårt transport- og lagringsprosjekt, Northern Lights. I tillegg brukes en fangstteknologi som kan være relevant å bruke på våre anlegg. Denne typen samarbeid mellom industri, forskning og myndigheter er avgjørende for suksessen med karbonfangst og lagring, sier Torbjørg Klara Fossum, visepresident for Global CCS Solutions i Equinor.
Gassnova har siden 2014 samarbeidet tett med industrien for å få på plass det som kan bli Europas første industrielle CCS-prosjekt. Det planlegges i første omgang at CO2 skal fanges fra Heidelberg Materials’ sementfabrikk i Brevik og/eller fra Fortums Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg i Oslo. Deretter vil CO2en transporteres med skip til et landanlegg utenfor Bergen før den vil føres i rørledning til et lager ca. 3000 meter under havbunnen i Nordsjøen.
For mer informasjon
For mer om CLIMIT og det norske fullskalaprosjektet for CCS
For mer om Preems CCS-satsning: https://www.preem.se/om-preem/hallbarhet/ccs/
For mer info om Northern Lights: https://norlights.com/