
16.06.2021
IEA: Enorm omstilling ligger foran oss, og veien frem er smal
I mai utga IEA en spesialrapport om veien til netto-nullutslipp i 2050. Rapporten er konkret på anbefalinger til regjeringene frem til COP26-forhandlingene i Glasgow i november. Den bygger på tidligere analyser som også er omtalt i rapporter som World Energy Outlook 2020. Rapporten peker på at veien fremover er smal.
Umiddelbar utrulling av tilgjengelige klimateknologier kreves
IEA-rapporten bygger på tidligere analyser som også er omtalt i rapporter som World Energy Outlook 2020. Den peker også på at veien fremover er smal. For å holde oss på veien, krever det umiddelbar og massiv utrulling av alle tilgjengelige klimateknologier i energisektoren. Analysene inkluderer sosiale aspekter om at de som taper på transformasjonen blir kompensert av de som er vinnere. IEAs analyser forutsetter blant annet en global enighet om målet, veien og virkemidlene, noe som kan synes urealistisk i dag.
Rapporten beskriver mer enn 400 milepæler på tvers av sektorer og teknologiområder med hensyn til hva og når. IEA beskriver utfordringen som enorm. Produksjon av olje- og gass anslås falle i absolutte størrelser med 2/3 fra 2020 til 2050, samtidig som oljeprisene vil falle fra $37/fat (2020) til $24 i 2050. Prisene på gass vil være mer stabile, anslår IEA. Samtidig vil CO2-prisen måtte passere US$ 200 i 2040 og nå US$ 250 i 2050 i utviklede økonomier. Årlige investeringer som må til for å nå netto nullutslipp er antatt å måtte øke fra 2,5% av BNP i dag til 4,5%, ifølge IEA.
Størst mulighet for innovasjon innen batteriteknologi, elektrolysører og DACCS
Innen prosessindustrien peker IEA på en betydelig FoU frem til 2030. De påpeker også at det hver måned blant annet må bygges ti store industrianlegg utstyrt med CCUS og tre nye hydrogenbaserte industrianlegg. Det heter også at de største mulighetene for innovasjon og nyskaping ligger innen batteriteknologi, elektrolysører og CO2-fangst fra atmosfæren (DACCS).
Utslippene i 2050 antas å bli på 1,3 Gt CO2, noe som må kompenseres med ulike karbonnegative løsninger. Samlet mengde CO2 fanget ved hjelp av CCUS i 2050, er anslått til 7,6 Gt CO2, hvorav halvparten er knyttet til fossil energi, 20% fra industrielle prosesser og resten fra bio-CCS eller DACCS. Av dette vil 0,5 Gt bli brukt til ulike formål (CCU). For tre områder med spesiell kritikalitet for å innfri klimamålene, har IEA gjort egne følsomhetsanalyser. Dette gjelder områdene «endret forbrukeratferd», «tilgang til bioenergi» og «CCUS knyttet til fossil energi».
Følsomhetsanalysen for CCUS viser at om dette ikke tas i bruk for fossil energi, vil investeringene i fornybar energi måtte økes slik at samlet investeringsnivå målt mot BNP øker fra 4,5% til 5%. Samtidig vil betydelige prosjekter tilknyttet fossil energi måtte stenges ned før plan.
Les hele omverdensanalysen for mai her.
Utarbeidet av Gassnovas analyseteam.