06.07.2021
Tyskland; Nytt momentum i klimasaken
De siste månedene har det vært en viss økende aksept i den tyske politiske debatten om nødvendigheten av CCUS for å nå strammere klimamål.
Diskusjonsnotat: CCUS må vurderes
I april publiserte den tyske industriforeningen BDI et diskusjonsnotat som peker på at CCUS nå må vurderes for industri som er vanskelig å avkarbonisere, samt for produksjon av hydrogen fra naturgass. Også blant ulike tenketanker og NGOer i Tyskland, som tradisjonelt har uttrykt skepsis til bruk av CCS, rapporteres det nå om endrede vurderinger. Blant annet utga Agora Energiewende i mai en rapport hvor de presenterer en analyse som peker på at CCS kan måtte tas i bruk i Tyskland så tidlig som 2030 for å nå ambisiøse klimamål.
Den tyske klimaloven av 2019 er delvis grunnlovsstridig
Debatten om den tyske klimainnsatsen fikk ellers økt fart i slutten av april da den tyske forfatningsdomstolen ga en noe overraskende domsavsigelse om at den tyske klimaloven av 2019 er delvis grunnlovsstridig. Hovedpoenget i dommen var at regjeringens strategi for å kutte klimagasser overlater for store kostnader til kommende gerenasjoner, og ikke er konkret nok med hensyn til hvordan utslippene skal kuttes. Regjeringen fikk frist til utgangen av 2022 for å komme med en revidert klimalov. Saken var fremmet av ni tyske ungdommer med bred støtte fra ulike NGOer.
Tysk revidert klimaplan: 65 % kutt i klimagasser innen 2030
Allerede i begynnelsen av mai lanserte regjeringen en revidert klimaplan. Planen har mål om 65 % kutt i klimagasser innen 2030 og klimanøytralitet i 2045. Altså betydelig mer ambisiøst enn EUs mål om 55 % innen 2030. Tyskland har også tidligere hatt strammere klimamål enn EU samlet.
Dette er en del av Gassnovas omverdensanalyse for mai, utarbeidet av Gassnovas analyseteam.
Les hele analysen her.