
12.06.2021
Tysk interesse for norsk CCS-arbeid
Det har vært økende fokus i den tyske politiske debatten på CCS for å nå strammere klimamål innen 2050. Nå vil tyske politikere lære mer om den norske modellen for CCS, og hva Norge er i ferd med å tilby Europa.
Fallende kostnader
Equinor inviterte Gassnova til å presentere erfaringer fra Langskip-prosjektet for den tyske ambassadøren til Norge, Equinors landsjef i Tyskland, Oljedirektoratet og tyske politikere. Samfunnsmålet for Langskip er at demonstrasjon av CO2-håndtering skal gi nødvendig utvikling av CCS ut over Norges grenser. CCS skal bidra til at de langsiktige klimamålene i Norge og EU nås til lavest mulig kostnad. Leder for avdelingen CCS teknologi- og kunnskapshub i Gassnova, Audun Røsjorde, fortalte om erfaringene fra utvikling og testing av teknologi, inkludert kostnadsbildet for CCS fremover. Erfaring fra andre bransjer og teknologier viser at kostnadene vil falle over tid på grunn av oppskalering og innovasjon.

Innovasjon og læring viktig for å få ned kostnadene
Det finnes ulike måter å beregne kostnaden for CCS på, og figuren viser to kostnadskurver basert på ulike forutsetninger. Hovedforskjellen mellom de to kurvene er forventningen til avkastning: En investor har en høyere forventning enn samfunnet. Den ene aksen viser kostnad per tonn, mens den andre viser «installert kapasitet» (samlet kapasitet i verden). Tallene bygger på Langskip-prosjektet, og startpunktet for kurvene er kostnaden per tonn for Langskip CCS-kjeden fra dag en.
Siden mottaksterminalen håndterer mer CO2 enn Heidelberg Materials og eventuelt Fortum kan fange og levere, vil det første trinnet være å utnytte den ekstra kapasiteten. Dette vil redusere kostnadene per tonn. Tilsvarende har rørledningen også en høyere kapasitet enn resten av verdikjeden, og en utvidelse med blant annet flere skip og brønner vil reduserer kostnaden per tonn ytterligere. Kostnadene per tonn vil falle mer dersom større fangstanlegg innlemmes i verdikjeden. I den innledende fasen vil derfor kostnaden per tonn gå ned på grunn av bedre utnyttelse av kapasiteten og oppskalering. For å bringe kostnadene lenger ned, vil innovasjon og læring spille en viktigere rolle (vist ved de stiplede delene av kurvene). Se rapporten som omtaler denne kostnadsutviklingskurven her. Rapporten ble laget i forbindelse med den samfunnsøkonomiske analysen (appendix 4).
CCS i Tyskland
I april publiserte den tyske industriforeningen BDI et diskusjonsnotat hvor en peker på at CCUS må vurderes for industri som er vanskelig å avkarbonisere, samt for produksjon av hydrogen fra naturgass. Blant ulike tenketanker og NGO-er i Tyskland, som tradisjonelt har uttrykt skepsis til bruk av CCS, rapporteres det nå om endrede vurderinger. Blant annet utga Agora Energiewende i mai en rapport hvor de presenterer en analyse som peker på at CCS kan måtte tas i bruk i Tyskland så tidlig som 2030 for å nå ambisiøse klimamål.
Mer om CCS i Tyskland i Gassnova sin omverdensanalyse for mai.