29.02.2024
Tyskland; Klimamålsettingene blir utfordrende uten CO₂-håndtering
I lys av Tysklands ambisiøse mål om å bli klimanøytralt innen 2045, står landet overfor store utfordringer. Her blir CCS og CCU avgjørende løsninger, i følge den tyske regjeringens foreslåtte CO2-håndteringsstrategi.
Tysklands føderale minister for økonomi og klima Dr. Robert Habeck foreslår politiske grep for at karbonfangst- og lagringsteknologi (CCS), samt karbonfangst og -bruk (CCU) kan iverksettes fremover. Dette ifølge en uttalelse fra Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz mandag 26. februar. Habecks forslag formidles gjennom en CO2-håndteringsstrategi, sammen med et forslag for å endre loven om lagring av CO2. Dette komplimenterer dagens øvrige klimatiltak og vil kunne gjøre Tyskland i stand til å møte sine klimamål og EUs nylige foreslått 2040-mål.
En altomfattende plan
Tysklands klimaplan er ikke begrenset kun til implementeringen av CCS og CCU, tvert imot legger Tyskland til rette og en rekke andre tiltak. Tyskland har en helhetlig plan som inkluderer utbygging av fornybar energi. Utvikling av en hydrogenøkonomi, gradvis utfasing av fossile brensler, forbedring av energieffektiviteten og det å fremme sirkulær økonomi.
Tyskland og Norge har tett dialog
Tyske myndighetspersoner, offentlige instanser og næringsliv har de siste årene hatt en rekke studieturer til Norge. For å ta del i erfaringene fra utviklingen av Langskip-prosjektet. Der blant annet Gassnova har bidratt med planlegging og faglige innspill. Habeck besøkte i 2022 Heidelberg Materials sin sementfabrikk i Brevik som er en av fangstaktørene i Langskip-prosjektet.
Uten å ofre industriell konkurranseevne
Det tyske initiativet markerer et viktig skritt for å håndtere industrielle CO2-utslipp som er vanskelige eller umulige å unngå. Det strategiske søkelyset er på CCS og CCU for industrielle prosesser, som for eksempel produksjon av sement og termisk avfallsbehandling. Ved å fange og lagre CO₂ kan Tyskland bevege seg nærmere målet om klimanøytralitet. Uten å ofre industriell kapasitet eller konkurranseevne.
Tysklands plan fremhever ansvaret for å beskytte miljøet, samt å fremme teknologiske løsninger. Ved å utelukke marine verneområder fra offshore CO₂-lagring, tar Tyskland et standpunkt for å balansere industrielle behov med sine marine hensyn. Tiltaket signaliserer vilje til å verne klimaet og stille strenge krav til bruk av klimatiltak. Dette innebærer forsikring om at CO₂ kun kan lagres i geologisk egnede områder, uten risiko for lekkasjer eller skade. I tillegg åpnes det for grenseoverskridende transport av CO₂ for permanent lagring som både reflekterer Tysklands begrensede lagringskapasitet, og at landet ser utover egne grenser for å finne lagringsløsninger.